Adidas lancerer ny bæredygtig sko lavet af havaffald

De fleste mennesker bliver chokerede, når de hører at omkring 8 millioner tons plastik forurener havene hvert år. Plastikken i havene skader bl.a. dyrelivet, da materialet ofte ender i deres maver. Det gjaldt eksempelvis den gråhval, der blev fundet død på Seattles strand i 2010. Hvalen blev fundet med mere en 20 plastikposer, kirurgiske handsker, små håndklæder, plastik stykker og meget andet affald i maven. Havaffald er derfor blevet et globalt problem. For at bidrage med at reducere plastik i havene har Adidas lanceret en ny serie af bæredygtige sko, der er fremstillet af plastaffald.

Fra plastik-havaffald til bæredygtig sko

Det kræver et stort ressource- og materialeforbrug at producere sko i dag. Adidas har derfor arbejdet med den cirkulære tilgang gennem flere år, for at genbruge så meget som muligt. De er i gang med at producere 11 millioner par af deres bæredygtige sko. Skoene er fremstillet af plastik fra havene, hvor en bæredygtig sko bliver produceret af 11 genbrugte plastikflasker. De populære varianter af Ultra Boost træningsskoene bliver bl.a. produceret af det genbrugte plastik. Både snørebåndene, sok forbeklædningerne og hælforet bliver lavet af genbrugte materialer.

Ultraboost 21 træningsskoene har en Primeknit-vrist, der delvist er fremstillet med Primeblue. Primeknit er et stof, som er strikket til et stykke materiale. Dette materiale indeholder Primeblue, som er plastik genanvendt fra havet. Ud fra dette har Adidas produceret Ultra Boost 21 trænings skoen af 50% genanvendt plastik, hvilket er et stort fremskridt.

Ultra Boost 6.0 DNA x Parley skoen indeholder også Primeblue materialer, hvor snørebånds vristen og hælen er lavet af lagdelt materiale. Dette materiale består af 20% genanvendt plastik, som er videreforarbejdet fra fiskenet. Til sidst har vi Ultra Boost 6.0 DNA skoen, som også har Boost teknologien, der øger bøjningsstivheden på forfoden. Skoens overdel er lavet af 50% genanvendt plast.

Adidas’ bæredygtige sko tilgang booster virksomheden

Adidas har altid haft omtanke for miljøet, og de arbejder stærkt på at udvikle flere bæredygtige koncepter. I 2021 planlægger de at lancere deres nye 100% genanvendelige Futurecraft Loop træningssko, som også er produceret af plastaffald.

Adidas har valgt denne tilgang, da den er mindre skadende for miljøet. Helt tilbage i 1989 at de eksempelvis forbød brugen af Chloro-Fluoro-Carbon (CFC) i deres produkter. De var nemlig allerede var opmærksomme på at stoffet påvirker Ozonlaget negativt. De har heller aldrig benyttet SF6-gasser i deres produkter, da det er blandt et af de mest alvorlige ozonnedbrydende stoffer. Adidas har altså gennem flere år haft fokus på at producere deres produkter med omtanke for miljøet. Den bæredygtige sko tilgang har givet en stigning i virksomhedens omsætning, og samtidig har det været med til at skabe et sundere marked. For yderligere information om Adidas’ bæredygtige planer kan du læse mere her.

Er bæredygtige sko god kvalitet?

Ifølge en anmeldelse er Adidas’ bæredygtige sko “Ultra Boost” comfortable and breathable og ultra- komfortable. Flere har dog været bekymret for, om skoene vil være mere funktionelle end stilfulde, da de er produceret af genanvendt havaffald. Ifølge anmeldelsen er det ikke et problem med Ultra Boost X Parley skoen. Her er det nemlig det stilen, der er noget af det fedeste ved skoen. Skoen kommer i to farver: hvid med lyseblå og intens navy lyseblå mix, hvilke skal repræsentere havenes stemninger.

Derudover mener anmelderen at den soklignende Primeknit-overdel føles behagelig og åndbar. Han udtaler at skoene er blandt nogle af mest komfortable løbesko han nogensinde har ejet. Den strikkede overdel hjælper med at facilitere luftstrømmen og holder fødderne fra at blive overophedede. Anmelderen forklarer at den strikkede og ultralette gummisål gør dem til the lightest shoes samt the most useful til løb.

Ifølge anmelderen er Ultra Boost skoene altså lette, behagelige og innovative. De har et flot stilistisk udtryk og det er positivt, at de er skabt i en bæredygtig produktion.

De bæredygtige sko er en kæmpe succes på flere måder. Konceptet har hjulpet med at reducere plastik i havaffaldet, hvilket også har en positiv indvirkning hos dyrelivet samt miljøet. På samme tid har det som nævnt også medført en stigning i virksomhedens omsætning. For at læse hele anmeldelsen om Adidas’ bæredygtige sko, kan du klikke her

Hvordan kan vi bidrage med at løse problemet i havene?

Ocean cleanups kan ikke alene løse problemet med plastik havaffaldet. Ikke hvis vi fortsat smider plastik i havene. Gør som Adidas og overvej, hvilke materialer du vælger i dine emballager. Du kan vælge at bruge så lidt plastik som muligt i din emballage, eller genbruge plastik fra havaffaldet. På den måde sørger du for at materialerne er mindre skadende for miljøet.

Hvis du er interesseret i at høre mere om bæredygtig emballage så kontakt os her. For mere inspiration kan du følge vores Instagram profil her.