Er Bioplastik mere skånsomt for miljøet end traditionel plastik?

Der findes mange forskellige typer af plast. De seneste år er folk blevet mere og mere bevidst om, hvordan plastik skader miljøet. Dog findes der faktisk en variant, der har en langt mindre negativ miljøpåvirkning end de andre
plasttyper ift. udledning af giftige gasser under produktion og nedbrydning af materialet.

I dette indlæg kan du læse om fordele og ulemper ved bioplastik samt hvad materialet benyttes til.

Hvad er Bioplastik?

99% af al plastik er produceret af fossile brændstoffer heraf olie og gas, hvor de resterende 1% er fremstillet af majs, kartofler eller rørsukker. Bioplastik hører under den ene procent. Bioplastik kan nedbrydes naturligt, når det udsættes
for mikrober. Da materialet kommer fra de ovennævnte vedvarende kilder, er den bioplastiske nedbrydning ikke skadelig for miljøet. Bioplastik er fremstillet af biomasse, og kan have præcist de samme egenskaber som traditionel
plastik. Det er meget vigtigt at gøre forbrugerne opmærksomme på, om bioplasten er bionedbrydelig i et industrielt komposteringsanlæg eller i naturen. Der er nemlig forsket. De fleste former for bionedbrydeligt plastik kun er komposterbart i et industrianlæg, hvor temperaturen er op til 65 grader Celcius (165 grader Fahrenheit).

Bioplastik gør altså genanvendelsen af traditionel plastik vanskeligere for affaldsbehandlere. Forbrugerne blander nemlig ofte de forskellige former for plastik i deres affald, i stedet for at separere dem inden de indleveres. Blandingen af de
forskellige typer af plastik påvirker også virksomheder, der producerer kompost fra grøntsags- og haveaffald. Når
traditionel plastik og bioplastik blandes forstyrres komposteringsprocessen nemlig. Derfor ender det med
at mange komposteringsvirksomheder, fjerner alle typer af plastik så meget som muligt. Også typerne der ville gå i stykker.

Bioplastik skal nedbrydes til en partikelstørrelse på 2 millimeter inden for 12 uger. En fuld kompostering kan tage op til 6 måneder. Ud af det vil der derefter opstå en anden bioplastemballage, man kan smide på sin kompostbunke man har i baghaven. Det er derimod ikke en god ide at smide plastaffaldet i områder med lave temperaturer, lavt sollys og mangel på ilt.

Disse forhold er nemlig ikke ideelle til nedbrydning af bioplastik materiale i miljøet.

Hvad bruges Bioplastik til?

Man er begyndt at bruge materialet mere, da det reducerer problemet med plastikaffald, som skader klimaet. Bioplastik materialerne kan benyttes til flere formål. De bliver eksempelvis brugt til produktion at mademballage, engangskopper, poser osv. Derudover anvendes materialet også indenfor pharma, i mad, legetøj og modeindustrien. Versace har eksempelvis udarbejdet en tøjlinje lavet fra majs. Andre kendte brands, som bruger emballage produceret af bionedbrydeligt plastik, er Bacardi, PepsiCo og Nestlé.

Hvad er fordelene og ulemperne ved Bioplastik?

Materialet er 100% nedbrydeligt, hvis det bliver bortskaffet korrekt. Det opfører sig dog stadig som traditionel plastik i miljøet. Til trods for at materialet har flere fordele end traditionel plastik, så skader det stadig miljøet. Det kan derfor ikke være en langsigtet løsning på problemet. For at finde ud af, hvordan dette materiale påvirker miljøet ammenlignet med traditionel oliebaseret plastik, vises der nedenfor en oversigt over fordelene og ulemperne ved bioplast materialet.

Fordele:

Ulemper:

At skifte fra oliebaseret plastik til plastik fremstillet af naturligt producerede råvarer vil ikke løse problemet med plastikforurening. Det vil derimod bidrage til en reducering af afhængigheden af fossile råvarer, hvilket får os tættere på at nå vores klimamål.

Hvis du er interesseret i at læse mere om fordele og ulemper ved materialet, kan du læse mere her.

Herunder kan du også finde en liste over de forskellige traditionelle oliebaserede plastik:

Hvis du er interesseret i at høre, hvilke muligheder du har for at vælge den mest bæredygtige emballage, så kontakt os her. For mere inspiration kan du følge os på vores Instagram profil her.