Unilever har lanceret deres første 100% genanvendt plastikflasker

Der er i dag stor fokus på genbrugelighed og genanvendt plastik, når det handler om emballage. Plastik bliver nemlig anvendt som materiale i mange typer af emballage, og produktionen af plastik er en forurenende proces. En plastproduktion udleder nemlig en masse giftige kemikalier og gasser. Derudover ender meget plastik ude i naturen, hvilket skader miljøet. For at reducere de negative miljøpåvirkninger har Unilever produceret deres første 100% genbrugte plastikflasker.

Vejen mod bæredygtig emballage

Unilever arbejder på at gøre al deres plastemballage genbrugelig, genanvendelig eller komposterbar i 2025.
De har produceret deres første 100% Post-Consumer Recycled (PCR) flaske i Colombia, som også er en af
de første PCR-flasker med høj densitet af polyethylen (HDPE).

Virksomhedens mål er at øge indholdet af genanvendt plastmateriale i deres emballage, så de rammer 25% inden 2025. Dette skal være med til at øge genanvendelsesgraden i deres Colombianske portefølje.

Al emballage til deres FAB-vaskerimærkes flydende vaskemiddel bliver produceret til 100% PCR-plast. Der vil cirka blive brugt 6,5 tons genanvendt plastik om måneden til produktionen af disse emballager. Det svarer til en reduktion på mere end 78 tons Virgin Plastic om året.

Unilever lancerer ny serie af bæredygtige produkter

Udover at virksomheden nu producerer 100% genanvendte PCR-flasker til deres FAB-vaskemiddel, har de også lanceret en serie af andre genbrugelige produkter. Produkterne er eksempelvis flaskeholdere til deres fødevare- og vaskemiddelmærke, Hellmann´s og Omo. Målet er at producere fødevareflaskerne af 100% genvundne forbrugsvarer (PET) i Storbritannien. Dette tiltag vil medføre, at der spares omkring 1.480 tons Virgin Plastic hvert år, når hele deres sortiment er skiftet til 100% genanvendt plastik.

40% af deres sortiment er allerede blevet produceret af genanvendt plastik. Produkterne nåede butikshylderne i april måned 2021 med et mål om, at skiftet hele sortimentet ud i slutningen af 2022.

Udover at producere bæredygtige flasker til vaskemiddel og fødevarer, har virksomheden også lanceret papirbaserede flasker til vaskemiddel. Konceptet er udviklet i samarbejde med Diageo, Pulpex, Pilot Lite og andre branchemedlemmer. Disse flasker er produceret af bæredygtig papirmasse, som kan blive genanvendt i papir affaldsstrømmen. De er samtidig i stand til at indeholde flydende væske. Dette er muligt, da flaskerne indvendigt
sprøjtes med en proprietær belægning, som kan afvise vand. Dermed kan det papirbaserede emballagemateriale indeholde flydende væske, såsom vaskemiddel, shampoo og balsam.

Forbrugernes hjælp til en bæredygtig tilgang

Man kan ikke alene forvente at vi får et sundere og et mere bæredygtigt miljø ved hjælp af virksomheders produktion af bæredygtige emballager. Der er også brug for at forbrugere hjælper til med at genbruge og genanvende de færdigbrugte materialer. I Colombia genbruger forbrugerne typisk ikke, hvilket bl.a. skyldes at de mangler oplysninger om konsekvenserne. Det er dog hovedsageligt på grund af, at infrastrukturen til indsamling og behandling af affald endnu ikke er udbredt eller koordineret. Derimod er de gode til at skære ned på plastikaffald. Forbrugerne reducerede eksempelvis brugen af plastikposer med over 70% det første år, efter at regeringen indførte en ny lovgivning om detailhandlernes brug af dem.

Unilever får leveret PCR af det specialiserede genbrugsfirma Biocirculo. Mere end 80% af genbrugerne fra firmaet i Bogotá oplagrer og indsamler affaldsplast, og fragter det derefter med til Biocirculos centrale sorteringsanlæg. Anlægget rengører og forarbejder det indsamlede affald, der efterfølgende bliver omdannet til Unilevers nye FAB-flasker.

Partnerskabet med Biocirculo garanterer Unilever adgang til en stor mængde af PCR-plastik. Det betyder at de har nok genanvedt plastik til at producere alle deres flasker i FAB-væske serien af 100% genanvendt plastik.

Cirkulær økonomi er vejen frem

Produktionen og lanceringen af den nye FAB-flaske er Unilevers første skridt mod en mere cirkulær tilgang ift plastemballage i Columbia. plastemballage i Colombia. Virksomheden arbejder på at få udbredt den cirkulære tilgang
flere steder i verden. De gør det eksempelvis i Brasilien, hvor der arbejdes på at øge efterspørgslen på genanvendt plastik. Det vil nemlig også øge genanvendelsesgraden.

Samarbejde er nøglen til en mere bæredygtig fremtid

Som nævnt tidligere er samarbejde vejen til at udbrede budskabet om problemet med plastikaffald. Marketingchefen for Unilevers hjemmeplejeafdeling i Mellemamerika, Manuel Madero, siger

We understand that the consumer goods industry has an important role to play in developing solutions to the plastic waste problem, but we can’t do it alone and we can’t do it in isolation.

– Manuel Madero

Han forklarer, at handel- og industrivirksomheder ikke kan finde løsninger alene på problemet med plastikaffald. Det er vigtigt også at øge genanvendelsesgraden i
hjemmene, hvis den bæredygtige tilgang skal blive en succes. For at få et sundere klima kræver det at forbrugere, affaldshåndteringsvirksomheder, regeringen og
emballageleverandører arbejder sammen om at få løst problemet. For at udbrede budskabet om virksomhedens lancering af deres bæredygtige FAB-flaskerne kører de annoncer både på tv, online og i butikkerne. Det er med til at fremhæve vigtigheden af at forbrugerne bl.a. sorterer deres affald derhjemme. Det viser især vigtigheden af at sortere plastikaffald derhjemme. Annonceringerne bringer også budskabet videre til
andre virksomheder og brancher, så de kan arbejde sammen med Unilever om at løse problemet. For at læse mere om Unilevers 100% genbrugte PET-flaske kan du klikke med her.

Hvis du er interesseret i at høre, hvilke muligheder du har for at vælge den mest bæredygtige emballage, så kontakt os her. For mere inspiration kan du følge os på vores Instagram profil her.